Folkpartiet + skolpolitik = vansinne

Till Aila angående folkpartiets utspel om att förbjuda undervisning på modersmål.


Aila! För det mesta är du klok och insiktsfull. Men här är du ute på djupt vatten. Till att börja med pekar all (förvisso nordisk) språk- och pedagogikforskning på att det är utvecklande för färdigheterna i BÅDA språken och i ämneskunskaperna i tredjeämnet om viss undervisning får i skolämnena får ske på eller med hjälp av modersmålet. Det är dessutom det enda möjliga sättet att placera in en nyanländ elev bland kognitivt likvärdiga klasskamrater.

Alltså tänk att det kommer hit en tolvårig kille från Irak. Han placeras i förberedelseklass i ett år och slussas sedan in i den "vanliga" skolan. Om du ska undervisa honom endast på svenska måste du kanske använda ett språk anpassat för en sjuåring. För den sakens skull är hans kognitiva mognad knappast sådan att han passar i en första- eller andraklass, eller hur? Om han då kan få språklig hjälp (att förstå ämnesinnehållet) ökar hans möjlighet att lära sig ämnesinnehållet och  modersmålet OCH svenska. Men det måste ske i samverkan! Dessutom hindrar man ju då inte heller hans kognitiva utveckling. Fiffigt va!?

Folkpartister vet fan ingenting om varken integrationspolitik eller skolpolitik! Det har de bevisat förr. Obligatoriska språkprov, betyg från årskurs ett, missriktade kunskapstester och kvalitetsgranskningar osv osv.

Tjing,

Aaron

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Aila

Hej, det tog ett tag. Jag tycker fortfarande att huvuddelen av undervisningen ska ske på svenska. Sen kan man tycka att det är orättvist mot tolvåringen som råkar komma hit helt i fel ålder när det gäller att lära sig ett nytt språk, då kan man tänka sig att preparationstiden ska vara längre för barn som redan hunnit in i skolåldern när dom kommer så att dom sen klarar en utbildning på svenska. Givetvis med stöd av det egna språket. Men faktum är att många invandrarungdomar är dåliga på svenska språket och att ha undervisningen på det egna språket underlättar knappast inlärning av det nya språket (jag måste tillägga att det sista är min personliga uppfattning och bottnar inte i någon som helt vetenskaplig undersökning). Till sist så bottnar alltihop i skolornas ekonomiska situation, det finns inte resurser till alla lärare som skulle behövas för att alla invandrarbarn ska kunna få stöd och hjälp i den omfattning dom skulle behöva med undervisning på sitt eget språk. Det är den krassa om än inte vackara och rättvisa verkligheten.

2009-02-06 @ 15:28:34
URL: http://ailascommonsense.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0