utan rubrik

Ibland sänks ambitionsnivån och jag nöjer mig med att berätta om den senaste grejen i morgontidningen. Med anledning av klimatneutraliteten verkar tidningen göra något av en nystart och lovar i samband med det att bl.a. minska antalet fel i tidningen. Undrar om det innebär att de har sagt upp Jonsgården eller tänker börja korrläsa hans texter.


Sydöstrans förstaida, grön dagen till ära!


Världens sötaste katt och världens sötaste fötter...

Så till dagens särskrivning(ar).


Detta är hämtat från Metros förstasida när det var pinfärska nyheter att Henke skulle spela i fotbolls-EM i år. Det finns två möjligheter: Antingen är det en särskrivning och ska läsas "Henkebomben (eller möjligen Henke-bomben) i EM-truppen", eller är det ett verb som fallit bort och det korrekta vore "Henke [är, var, blev el. dyl.] bomben i EM-truppen". Oavsett vilket är det förkastligt att det får förekomma på förstasidan av Sveriges största morgontidning.


På denna etikett står det att man ska hälla 1 dl rent klor (klorrent koncentrat) i golvbrunnen och även om rengöringmedlet innehåller mycket klor så är det ju knappast 100 % klor. Det som egentligen menas är "koncentrerad Klorrent" (produktnamnet) eller "Klorrentkoncentrat". Det andra alternativet gör ju att det finns en särskrivning på etiketten och eftersom det är särskrivningar som jag letar efter väljer jag att tolka detta som en sådan.

Tjing tjong,

Aaron

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ny länk

Kika gärna in på det senaste tillskottet i länklistan - särskrivning.se 

Aaron

Läs även andra bloggares åsikter om särskrivning, språk, länk

Utom kontroll är tiden...

Idag bestämde jag mig äntligen för att ta mig tid till att blogga. Det är faktiskt sant. Allt annat som man säger att man "borde ta sig tid till någon gång" har man som regel tid med bara man orkar, men jag har faktiskt inte hunnit skriva ett enda vettigt blogginlägg på 14 dagar. Nu TAR jag mig tid. Jag tar mig tid att åtminstone lägga in några bilder.

Den första är ett exempel på en kiosk som vet vad den sysslar med och som motstått frestelsen att utelämna bindestrecken på denna skylt. Bravissimo!Därpå följer ett dåligt exempel. Det är hämtat från en cykelkarta utgiven av Malmö stad (obs. myndighet).Och till sist två bilder på en av Aaron himself korrekturläst ledare signerad Jonsgården. Dessa bilder är ett utdrag ur en halvsida tidningstext. (Observera sammansättningen "halvsida"! Sammansättningar med halv- som förled är mycket användbara och snygga tycker jag. Halvannan, halvdan, halvkilometer, halvtimme osv. Vissa vanligare än andra, alla lika användbara.)

 


Till nästa gång,

Aaron

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Aaron korrektur goes Postkodmiljonären

Igår ringde de från Postkodmiljonären och berättade att jag gått vidare och att jag +1 ska få en resa till Göteborg med övernattning och vara med på inspelningen som en av de tio som kan hamna i "heta stolen". Min +1 ska f.ö. också vara med men i ett annat program längre fram på hösten, men det är fortfarande oklart om jag är hennes +1. Hur förbereder man sig för detta? Läsa lexikon från pärm till pärm? Spela TP 12 timmar/dygn? Tugga igenom NE:s hela hyllbredd från pärm till pärm til pärm till pärm till pärm till pärm...? Någon som har något bra förslag på hur man förbereder sig?Något hiskeligt frunktansvärt hemskt har hänt. Sverigedemokraterna har för första gången fått över 4 % i en opinionsmätning (läs t.ex. det här) och idag publicerade lokaltidningen en intervju med partiledaren Jimmie Åkesson. Kommentaren som herr Partiledaren lämnade om deras vansinniga valmanifest från 2006 var bland det dummaste jag hört. Citatet ur manifestet lyder:

"Mångkulturen och den bristande respekten för det svenska kulturarvet har underminerat den svenska identiteten och sammanhållningen i vårt samhälle". Frågan löd då: Vilket är det svenska kulturarvet och på vilket sätt hotar invandrare det (Klok journalist 10 - Dum sverigedemokrat 0)? Partiledaren svarar som det anstår en sverigedemokrat, dvs. utan ett spår av intelligens:

"Vårt svenska kulturarv är ett vitt [notera den möjligen omedvetna ordvitsen] begrepp som är svårt att beskriva i en mening, men Evert Taube är ett exempel. Invandrarna tar med sig sina kulturer och kommer hit och de är inte den svenska." Det enda som är positivt i anslutning till detta är att KD tycks vara på väg ur riksdagen men om man måste välja KD eller SD väljer jag KD alla dagar i veckan. Nu skiver jag inte mer om det här; jag blir bara upprörd och skäms över att ens placera min blogg i den dårens hemkommun.

Så till ett annat förbannat stolpskott (läs t.ex. det här). Ilmar Reepalu har, inspirerad av den för lärare mycket komprometterande dokusåpan "Klass 9A", kommit på den ljusa idén att elever ska få betygsätta sina lärare. Och uppnå vadå? undrar jag i mitt stilla sinne. På vilka grunder ska en lärare betygsättas? Vem är en bra lärare och vad gör honom eller henne bra? Ska vi sätta upp kriterier för bedömning av läraren och ser de i så fall likadana ut för musiklärare och SO-lärare och NO-lärare och idrottslärare och gymnasielärare och förskollärare osv...? Nä det var ett urbota dumt uttalande måste jag säga och antagligen är Reepalu bara ute efter publiciteten. Låt oss åtminstone hoppas det så att det inte finns en kommunpolitisk ledare som menar allvar med såna dumheter.

Nu till dagens särskrivning. Idag hämtad från en flaska på "System bolaget".


Våren är här på riktigt...
 


... och därför håller jag med Andreas om att vi borde utföra vissa tidssparande (eller vad man nu ska kalla det) åtgärder för att jag också ska hinna blogga oftare. Då bleve kanske blogginläggen ej heller uppsatser. 

Läs även andra bloggares åsikter om Ilmar Reepalu, Jimmie Åkesson, Sveridedemokraterna, SD, särskrivning, språk, svenska, vår, postkodmiljonären

Snabbt och lätt/kort och gott

Jag knäcker ibland lite extra i butik. Apropå det: Om jag går in i en butik och väljer att kontakta personalen i något ärende som gäller varuutbudet borde är jag i regel intresserad av deras expertis (starkt uttryck kanske) på området. Jag strävar då inte efter att ge sken av att veta mer om personalens expertisområde än vad de gör så länge de inte bevisat att så är fallet. Om jag ber om hjälp är det ju faktiskt just det faktum att jag inte vet tillräckligt som gör att jag ber om hjälp; detta ger mig inget skäl att LÅTSAS som om jag visste något om det jag inte alls vet något om. Eller hur?

Varför kan inte fler tänka så? För det första är det inget farligt varken att tappa ansiktet eller att någon annan vet mer än en själv. För det andra är det inte att tappa ansiktet att inte veta så mycket om det man bett om hjälp med; det är ju (som sagt) därför man bett om hjälp.

SLUTA LÅTSAS!

Idag är särskrivningen hämtad från ams.se. Mycket nöje!

 
image23

Man kan ju tycka att en publicerad annons dels borde vara mycket noggrant läst vid inlämning och dels vara korrekturläst.

So long!

/Aaron

P.S. Läs gärna sydöstrans ledare (signerad Jonsgården) idag och fundera på varför de låter honom fortsätta skriva för tidningen överhuvudtaget. Som sagt är språket under all kritik (även om det är lite bättre idag än senast). D.S.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Om att veva vilt omkring sig...

Jag har upptäckt att jag i ena inlägget sparkar på  pizzabagaren och småbutiksägaren för att i nästa vara en böld i rektum på vägverket och högskolorna. Stort och smått blandas och i rättvisans namn borde jag kanske sluta upp med att urskiljningslöst slå och sparka omkring mig. Å andra sidan måste man ju hålla igång och se till så att alla (stora som små) är på tårna. Så vid närmare eftertanke ska jag nog fortsätta mitt korståg bland folkets alla skikt och bildningsnivåer.

Dagens (och landets) särskrivning. Seriös miss i seriöst försök till monopol.

image22


Sköna maj välkommen... Så till dagens ordvits:

image21
Burning torso... Fundera på dimensionerna i den.

/Aaron>

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0