Smaskiga språkfel

God kväll allesammans!
Jag beklagar min långa bortavaro från bloggen men som känt är jag inte bara korrektor utan även lärare och mitt andra kall har tagit upp i stort sett all min vakna tid de senaste två veckorna (överdriftsvarning!). Nu ska ni hursomhelst få se på andra bullar - nu kommer den bästa omgången med särskrivningar och språkfel hittills. Så för att citera Robbie Williams: "Låtom mig [med långt högfärdigt 'i' och ett g-ljud som närmar sig 'k'] underhålla eder."

Vi börjar med det absolut roligaste - kommunen skriver komunen om kommunen. Hängde ni med? Dubbelteckningsfel i sitt eget egennamn, lite som om Anna råkade skriva Ana eller Hanna Hana på en skylt och sen bestämde sig för att - ah, det är inte så farligt; den sätter vi upp! Smäll med linjalen på Älvsbyns kommuns fingrar!


För att gå vidare kan men fråga sig om det är påsens form eller den grafiska formgivarens språkliga osäkerhet som gjort att det står "tugg gummi" på den här påsen. Det här med tre g:n i fogen är knepigt men om man ska avstava ett ord av denna typen så skrivs det "tugg-gummi". Hur knäppt det än ser ut är det bättre än "tug-gummi" som ju vore alternativet.


För att avrunda kvällen smeker vi in en sammansättning med tre led som på denna skylt alltså särskrivits inte en utan TVÅ gånger! Jag har sagt det förr men det tål att sägas igen: Någon har betalat för den här eller lagt ner egen tid på att göra den vilket väl, strängt taget, är samma sak! Herre min skapare (som om han nu hade något med saken att göra) ...


Slut på idéer.

Tjing tjong,

Aaron

Läs även andra språkfascisters åsikter om , , , , , , ,

RSS 2.0