Film och hen

Jag såg precis "Michael Clayton" som var en stor besvikelse och sanslöst långtråkig. Annat har jag att säga om den franska filmen Delikatessen som jag såg nyligen. Den var absurd men mycket underhållande. Undrar om vi kommer att börja äta varandra efter att atomvapnen avgjort nästa världskrig. 

Så till dagens särskrivning. Hämtad från en skylt i en butik som tillhör en av Sveriges största livsmedelskedjor.


image6


Skylten är troligtvis gjord av hen som tillverkar batterierna som den informerar om.

- Vänta! Vad var det för ord? Hen? Nu har korrektorn blivit snurrig, tänker du. 

Nädå. Korrektorn busar bara lite. "Hen" har föreslagits som könsneutralt (avser semantiskt kön) pronomen och det hade varit oändligt praktiskt. Om man som i fallet ovan inte vet om den man syftar på är kvinna eller man hade det varit mycket enkelt att kunna skriva "hen" istället för klumpiga lösningar som han eller hon, han/hon eller "könsdiskriminerande" obrydda lösningar som han eller hon oavsett vilket.

Nu är det inte vedertaget att skriva så, men om vi smyger in det underifrån, alltså om folk börjar avända det så smått, så kommer vi nog att få in det. Tror ni inte?

/Aaron

Ny länk på Aarons blogg - Aarons egen hemsida!

Från och med idag har Aaron korrektur en alldeles egen hemsida och ingen är lyckligare än jag!

Go there! säger

Aaron

Att klä om en fåtölj åt en korrektor

Som korrektor måste jag ha en ordentlig arbetsplats. Efter många långa diskussioner med dem som delar detta tillhåll med mig konstaterades att de två malätna, nersuttna och allmänt slitna fåtöljer som försökte skänkas oss till ovannämnda arbetsyta kunde accepteras under förutsättning att de kläddes om. Nu har de stått i min arbetshörna i månader utan att det kommit något nytt tyg i närheten av dem och katterna har börjat använda dem som klösbräda.

Så idag, ledig som jag är, bestämde jag mig för att undersöka hur fåtöljerna kan kläs om och det visade sig vara svårare än att bara skjuta litegrann med en häftpistol. Hursomhelst tog jag några mått och knatade ner till tygbutiken och fann mig ett riktigt tilltalande rutigt spektakel till tyg som skulle göra sig väl i min arbetshörna. Priset då? Som en ny fåtölj. Så jag tror inte att jag bråkar mer om det; antingen sitter jag i de håliga, stickiga, flockande åbäkena som de är eller köper vi nya. Korrekturläsa tänker jag åtminstone inte sluta med.

Dagens särskrivning kommer idag från tidigare omnämnda tygaffär. Mycket nöje!

/Aaron


image5
Personligen gillar jag bättre när det skrivs "vår rea" på skyltar eftersom det mycket lättare att raljera kring.

Om hemsideproduktion och hårslitande

I natt satt jag uppe och försökte konstruera en hemsida till Aaron korrektur. Att lära sig behärska programmet var ett tålamodsprövande arbete som resulterade i en hemsida lika dålig eller sämre än vad jag hade kunnat skriva med kod. Kl. 01.37 var jag ändå hyfsat nöjd och lade ner verksamheten. Jag har inte vågat titta på min skapelse idag; jag fasar för hur den ska se ut. 

I uppstarten av ett projekt som detta finns det tusen saker som man inte har tänkt på. För att dra igång en egen verksamhet kunde man ju tro att det räcker med engagemang och intresse för det man ska ägna sig åt men det är ju tusen andra saker som ska fixas och tänkas på. Jag sliter mitt hår när det, varje gång jag tror att jag har hela bilden klar för mig, dyker upp något nytt som jag förbisett.


Så till dagens godbit.

image4

Malmö högskola som ska föreställa en akademisk miljö tar ut en "administrations avgift" på 4 kr när man fyller på sitt utskriftskonto. Snyggt!


/Den nästan skallige,

           Aaron

Särskrivningar - svensklärare, småkakor och små kakor

Kampen mot särskrivningar är som regel svensklärarnas tyngsta kamp men de låter sig icke besegras. De kämpar och sliter för att deras elever ska särskriva mindre. Vilket blir resultatet? Det särskrivs precis lika mycket före som efter en "genomgång" i ämnet. Åtminstone känns det så. 

Jag gjorde förvisso en studie för sisådär ett år sedan som (under förutsättning att man kan acceptera tesen "den som särskriver mycket upptäcker få särskrivningar som andra gjort") visade att särskrivningar inte ökar i frekvens. Men det är alltjämt ett mycket vanligt normbrott (det vanligaste enligt några undersökningar).

Till och med språkliberaler som Fredrik Lindström och jag själv förfasas över särskrivningar och dess hemska utbredning! Betydelsenyansernas utrotning är en viktig anledning till att jag låter mig förfasas. Lindtröms exempel är slående: Jämför betydelserna hos små kakor och småkakor. Nyansskillnad? Definitivt. Den försvinner om vi hejdlöst släpper särskrivningarna fria och gör dem till norm och det vore ju synd. Eller hur?

Så därför bjuder jag nu på ytterligare en fantastisk särskrivning från offentligheten.

Kortläsare på H&M


En kortläsare från en av världens största klädkedjor. Kanske vill de särskriva för att understryka sin internationella utbredning.

Som min gamla körledare brukade säga:

Tjing-tjong!

/Aaron


Aaron korrektur - en ny bebis

Aaron korrektur är ett projekt i flera steg varav detta är det första. Mitt syfte är att göra den skrivna världen till en bättre plats, att ständigt arbeta för att budskaps språkdräkter är godtagbara i så många tänkbara situationer som möjligt. Det kanske låter konservativt men som jag alltid förklarar för dem som hackar på språkpoliser som inte kan låta bli att rätta andra.

Det handlar inte om att alltid uttrycka sig korrekt och artikulera väl utan om att språk är situationsbaserat och det kräver genresäkerhet. Vissa forum kan man inte ta del av om man inte uttrycker sig korrekt; andra kan man inte ta del av om man inte anammar de genrekonventioner som gäller i dem, även om dessa skulle råka bryta mot någon grammatisk regel eller tyckas utgöra en total språklig kollaps. Det är naturligtvis också en fråga om hur man vill framstå. 

Till att börja med tänkte jag en bild i taget dela med mig av de särskrivningar som jag samlar på från det offentliga rummet. Vi börjar med en riktig höjdare: Bygg trafik(!)   

Imperativ!
Imperativ!

Och för att fira Aaron korrekturs födelse tänkte jag idag också bjuda på en härligt knasig förbudsskylt från en fontän i en park.

Låt inte hunden bada men ta gärna ett dopp själv!
Bada för guds skull inte hunden men ta gärna ett dopp själv. Eller om du har katten med dig...

Vi hörs igen,

Aaron 


RSS 2.0