Nyord



Många äro de som upprörs över folks hemmasnickrade uttryck för diverse saker. Detta är ett tankefel av rang. Nya ord (inte minst de för nya företeelser) är ju precis det som språket behöver för att vara funktionellt. Vi kan inte ha ett språk som är anpassat efter svunna tiders behov. Alltså måste språket utvecklas och nya ord komma till (och gamla falla i glömska).  Eftersom vi nu har användning för ord som burkini och ödleplåster så är dessa (eller andra) neologismer knappast något att låta sig uppröras över.


Hörde förresten reprisen av Best of Lantz i P1 den 30:e december där Per Schlingmann (med liten framgång) förklarade hur han tänker när han använder vänsterretorik (upp till kamp för rättvisan, det nya arbetarpartiet osv.) i nya, borgerliga sammanhang (vilket väl också, enligt Wikipedias definition, skulle kunna vara neologismer). Lyssna och fnissa (klippet med Schlingmann börjar vid 22 min, men dessförrinnan är det ett festligt inslag om Alliansens retorik Fredrik Reinfeldts torrhet).

/Aaron


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Sargoth

Vi gingo till sjön och sam i godan ro..



Nya ord är underskattade. Gamla ord likaså. Bägge har en plats, även om de nyare ordens plats är lite mer självklar än de andra. <:

2009-01-02 @ 15:11:36
URL: http://tankefel.blogspot.com/
Postat av: Aaron

Sargoth: Jag antar att ditt "Vi gingo till sjön ..." skulle visa att det visst är användbart med gamla ord.



För det första är det inte ord du ger exempel på utan böjningsformer; orden gå och simma har vi ju ingen anledning att tro att de skulle försvinna ur språket. "Gingo" är pluralform, preteritum av verbet gå och markerar eg. bara att subjektet (vi) syftar på fler än en. Pluralformer på verben slutade vi använda i skrift för ca 100 år sen, och i tal för betydligt längre sen. Jag inledde för att vara lite rolig med samma sak när jag skrev "Många äro ...".



Vad sam beträffar är det en likvärdig synonym till simmade (där simmade förvisso är den nyare men sam knappast kan anses förlegad eller utdöd).



För det andra undrar jag om du alltså menar att man inte lika gärna (kanske hellre) kunde ha skrivit "Vi gick till sjön och simmade i godan ro"?. Hade det inte betytt samma sak?

2009-01-03 @ 15:57:54
URL: http://aaronkorrektur.blogg.se/
Postat av: Aila

Simma lugnt.

2009-01-03 @ 16:02:49
URL: http://ailascommonsense.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0